tisdag 24 maj 2022

Dödstvätterskan av Sara Omar





I en vindpinad by i Kurdistan föds en flicka som får namnet Frmesk. Faderns vred väcks. Han önskade sig aldrig en dotter. Hon är dessutom född med vitt hår. Är det ett tecken från Allah? Är hon välsignad eller förbannad? Frmesks farmmor insisterar på att hon könsstympas omedelbart, men hennes mamma fruktar att hon är för liten och svag för att överleva ingreppet. När makens våldsamma beteende och hot mot flickan blir värre ser mamman ingen annan utväg än att gömma Frmesk hos morföräldrarna.

Mormodern är dödstvätterska. Hon har den skamfyllda uppgiften att ta hand om de kvinnolik som ingen annan vill begrava, kvinnor som mördats på grund av att de ansetts ha smutsat ner familjens heder. Trots ett kärleksfullt hem, visar det sig omöjligt att skydda Frmesk mot det fysiska och psykiska våld som oundvikligen sprider sig i ett Kurdistan fyllt av krig, folkmord och hat.

Dödstvätterskan är en stark och extrem berättelse om en utsatt flickas liv, om hederskultur och mäns våld mot kvinnor. Ett kontroversiellt ämne som är brinnande aktuellt även i Sverige. Denna debut gjorde sensation i Danmark. Sara Omer fick till och med hålla nyårstal för det danska folket. Hon skriver modigt och personligt om ett samtidens kvinnoöde. En berättelse som bygger på Omars egna erfarenheter.



Väldigt välskriven och spännande, en modig bok.  Boken var väldigt blodig och hemsk på många ställen och den berättar hur orättvist livet kan vara för muslimska kvinnor. Flera gånger fick jag lägga ifrån mig boken då den var för hemsk på sina ställen. Men fast boken innehåller så hemska saker, så finns det även kärlek från väldigt nära håll.

Jag kände så mycket ilska och ledsamhet över hur det kan vara så här i världen. Hur en pappa kan avsky en dotter så mycket att han gör som han gör. 
Att en flicka / kvinna aldrig kan känna sig säker i Kurdistan, eller i andra länder, då mannens heder alltid går före och att om du inte gör som han vill så riskerar hon sitt liv. Det är så fel i mina ögon. 


LÄS DEN!




Betyg: 5


Mer info:

Författare: Sara Omar


Format: Inbunden

Sidor: 296

Utgiven: 2019

Kategori: Roman

Betyg på Godreads: 4.13 baserat på 2272 betyg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar