onsdag 21 december 2022

Djävulen i den vita staden av Erik Larson
ÅRHUNDRADETS BROTT!

1893 öppnade en spektakulär världsutställning i Chicago. Statyer och konstverk hade fraktats från jordens alla hörn och världens första pariserhjul tronade över konstgjorda sjöar och arkitektoniska underverk i bländande vitt. 

Tanken var att rädda stadens usla rykte - men bara några kvarter utanför utställningsområdet hade mannen som skulle bli känd som USA:s förste seriemördare byggt ett hotell med lönnrum och kremeringsugnar. 

DJÄVULEN I DEN VITA STADEN är en detaljerad och uppslukande true crime - om tillblivelsen av en lika häpnadsväckande som otursförföljd världsutställning, och jakten på en skoningslös bedragare och mördare. Hur H.H. Holmes lyckades tortera, mörda och dölja sina offer är trots alla bevis lika obegripligt som fascinerande. 
Det är inte svårt att förstå varför den här boken har fått så många lovord. Den är välskriven och man vill inte lägga ifrån sig den när man väl börjat läsa. Redan från start vet man vem mördaren är, men det är helt ok då spänningen mer ligger i att försöka förstå frågan om varför. Hur H. H. Holmes lyckades tortera, mörda och dölja sina offer är trots alla bevis lika obegripligt som fascinerande. 

Det här är en bok man inte vill missa om man som mig älskar true crime. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar