fredag 21 januari 2022

Min mormor hälsar och säger förlåt av Fredrik Backman

Elsa är sju år gammal och rätt störig. Eller hon uppfattas i alla fall så eftersom hon inte är helt blåst i skallen och den gällande samhällsnormen är ju att sjuåringar ska vara det.
Mormor är hennes bästa vän. Hennes enda, faktiskt. Mormor brukade vara ett geni och jobba som kirurg, men nu kör hon bil utan körkort och står på balkongen med öppen morgonrock och skjuter på oanmälda besökare med paintballgevär. Folk säger att hon är annorlunda. Galen. Men mormor har ett hemligt språk och ett eget kungarike, "Miamas", och där är allt annorlunda. Det är dit mormor tar med Elsa när Elsas föräldrar skiljer sig och när Elsa blir slagen i skolan för att hon inte är som alla andra sjuåringar. Miamas är deras frizon, tills mormor en dag blir sjuk och får veta att hon är döende. Som ett sista äventyr ger hon då Elsa en serie brev, där mormor ber sina grannar om ursäkt. De leder Elsa till en trappuppgång fylld av militanta bostadsrättsivrare, fanatiska kaffedrickare, kamphundar, monster, fyllon och helt vanliga kärringar. Men de blir också upptakten på en historia där ett barn försöker lära sig acceptera att alla man älskar ska dö, och där hon bit för bit får veta sanningen om både kungariket Miamas och sin mormor.

Min mormor hälsar och säger förlåt är en ovanlig vardagssaga om dysfunktionella superhjältar. Men enastående komisk träffsäkerhet och ett stort bankande hjärta berättar författaren till En man som heter Ove om en mormors kompromisslösa kärlek till sitt barnbarn, och om grannarna i ett hyreshus som alla på sitt sätt slåss för en av de viktigaste mänskliga rättigheter som finns.
Rätten att få vara annorlunda.
Den här boken måste bara räknas in som en av världens roligaste böcker. Så underbart rolig, men samtidigt lite sorglig. De dagar som jag läste boken var dagar fyllda med glädjetårar, skratt, hjärteont och massvis av kärlek. Jag skrattade och grät mig igenom boken om vartannat. Alla Karaktärer i boken går rakt in i hjärtat och stannar kvar länge, men de absolut bästa var Elsa och hennes mormor. Bästa boken hittills av Backman, enda tråkiga med den är att den tog slut för fort. Har du inte läst boken? Gör det, du lär inte ångra dig.
Betyg: 5Mer info:

Författare: Fredrik Backman


Format: E - bok

Sidor: 1055

Utgiven: 2013

Kategori: Roman

Betyg på Godreads: 4,06 baserat på 189119 betyg 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar